Målet med å jobbe godt med CV og personlige brev, er til slutt å få innkalling til jobbintervju. Det er da du endelig får vise hvem du er og ansikt til ansikt kan gi mer dyptgående informasjon om hvem du er og hvorfor nettopp du bør få jobben.
For at du skal kunne gi det optimale inntrykket under intervjuet, er det avgjørende at du forbedrer deg godt. Legger du like mye arbeid i dine forberedelser som du gjorde i CV og brev er mulighetene for at du sitter igjen med fast jobb langt større. CV-Malen har derfor satt sammen en liste med 12 tips som kan sikre at du gjør ditt beste jobbintervju noen gang.
Hva bør du gjøre før intervjuet?
Les deg opp på bedriften
Start med et besøk på bedriftens hjemmeside. Der vil du kunne finne viktig informasjon om organisasjonen, ledelsen og deres målsettinger. Gjør så et søk etter bedriften på nett og se hva som dukker opp. Les deg opp på nyhetssaker og gjør deg kjent med hvordan de framstilles i pressen. På denne måten kan du i løpet av intervjuet vise at du aktivt har søkt informasjon om bedriften.
I tillegg til å gjøre deg kjent med bedriften, bør du også gjøre deg kjent med bransjen de jobber innen. Sjekk bransjeblader og sett deg gjerne inn i hva bransjen trenger av kompetanse.
Desto mer du vet om bedriften og bransjen, desto mer ambisiøs og seriøs vil du fremstå.
Les stillingsannonsen og søknaden din en siste gang
Ingen forventer at du skal huske stillingsannonsen eller søknaden din ordrett, så ta en titt på de en ekstra gang før intervjuet og notér viktige stikkord som kompetanse og erfaring det søkes etter. Fokusér så på å koble kompetanse og erfaring det søkes etter med din egen kompetanse og erfaring gjennom intervjuet.
Grunnen til at du har blitt innkalt til intervju er at arbeidsgiver så noe i din CV eller personlige brev som gjør at de vil bli bedre kjent med deg. Prøv derfor å utdype mer rundt det du har skrevet og gi gjerne eksempler på erfaring og kunnskap du selv mener er viktig for stillingen.
Se over CV og personlig brev
Ofte søker man på flere ledige stillinger på samme tid, og CV og personlig brev er ikke alltid helt likt. Sjekk derfor CV og personlig brev en ekstra gang, slik at du har gode svar på alle potensielle spørsmål. Har du ikke en profesjonell CV for hånden kan du registrere deg gratis og lage CV her.
Rydd opp på sosiale media
I dag er det helt vanlig at bedrifter tar en titt på sosiale medier før de kaller inn til intervju. Det er derfor et godt tips å rydde opp litt på Facebook før du sender ut søknader. Ta bort festbilder fra nyttårsaften, og forlat eller skjul at du er medlem av grupper som kan oppfattes som støtende. Glem heller ikke å se over kommentarer du har på andres poster som ligger åpne. Et godt tips er også å ha et profilbilde som viser deg som en seriøs og ambisiøs person.
Øv på å presentere deg selv kort og konsist
Mange jobbintervju starter med at intervjuer forteller litt om bedriften og hva de søker, før ballen kastes over til deg – “kan du fortelle litt kort om deg selv?” Det er ikke lett å gjøre dette kortfattet, så derfor er det lurt å øve på dette på forhånd. Husk at de er ikke ute etter hele livshistorie din, så hold deg til informasjon som er relevant for stillingen på et profesjonelt nivå.
Dette er din mulighet til å selge deg selv og fange interessen til den som intervjuer deg. Vær kort, konsis og pass på at du tilpasser svaret ditt til den stillingen du har søkt på. Husk at den som intervjuer deg ønsker svar på hvorfor du har søkt jobben og hvorfor du er rett person til jobben.
Forbered svar på de vanligste spørsmålene og forbered noen egne spørsmål
Et jobbintervju er arbeidsgiverens mulighet til å bli bedre kjent med deg, men det er også din sjanse til å bli bedre kjent med bedriften og finne ut om du virkelig ønsker å jobbe der. Før intervjuet er det lurt å tenke gjennom svar på de vanligste spørsmålene man blir stilt. De vil ofte omhandle dine største styrker og svakheter, hvordan du takler stress, hva du kan bli bedre på, eller hvordan du mener en god sjef bør være. Tenk også over hvordan du vil svare på spørsmål om dine forventninger til lønn og goder.
I løpet av intervjuet er det helt naturlig at du får spørsmål om det er noe du lurer på selv. Om du har forberedt noen spørsmål på forhånd, virker du oppriktig interessert og engasjert. Du kan for eksempel spørre om hvordan bedriften er organisert, hvordan arbeidstiden er, og hva bedriftens forventninger til deg vil være den første tiden mens du gjør deg kjent med stillingen. Du kan også spørre om bedriftens mål og planer for fremtiden. Dette kan gjerne kobles opp mot informasjon du har tilegnet deg fra ulike bransjeblader eller bedriftens nettsted.
Kontakt referansene dine på forhånd
Om du har blitt bedt om å ta med deg en liste med referanser til jobbintervjuet, bør du allerede før intervjuet kontakte dem og informere dem kort om stillingen du har søkt på. Da er de også mer forberedt om de skulle bli kontaktet på dine vegne.
Ta med deg en liste med referanser til intervjuet hvor du tydelig har skrevet navn på person, tittel, arbeidsgiver og kontaktopplysninger. Dersom de kommer til å kontakte en eller flere av referansene dine, er det ikke uvanlig at de vil fortelle deg det under intervjuet. Det er også helt vanlig at de vil spørre deg hva du tror referansen vil ha å si om deg, så tenk gjennom et godt svar før intervjuet.
Kom tidsnok
Om du kommer for sent til intervjuet har du allerede skutt deg selv i foten. Arbeidsgiver vil se det som meget useriøst, og selv med en veldig god unnskyldning vil du raskt bli strøket fra listen over kandidater.
Under intervjuet
Smil og vær glad
Glade mennesker har en positiv effekt på andre mennesker, så sørg for at du kommer inn døren med godt humør og et smil om munnen. Tenk på at du skal smile og være glad gjennom hele intervjuet. Da vil du utstråle selvsikkerhet og gi inntrykk av at du er en person som de vil ønske å ha i bedriften.
Lytt godt og still gjerne spørsmål
Alle er nervøse når de blir innkalt til intervju, men forsøk å hold deg rolig og lytt nøye til hva de har å fortelle deg. Still gjerne spørsmål underveis som viser at du får med deg det de sier og finner det interessant. Du trenger ikke å stille kompliserte spørsmål, det holder med at du ber dem utdype informasjon du finner interessant.
Ta kontroll og forklar hvorfor nettopp du og din erfaring passer stillingen
Dette er et veldig viktig punkt. Samtidig som en arbeidsgiver vil være positiv til glade, smilende personer, søker de noen som har kompetanse og evne til å tenke selv. En god arbeidstaker er en person som kan ta initiativ, forstår hva jobben går ut på og sørger for at den blir gjennomført. Kort fortalt er drømmen til en arbeidsgiver å ha ansatte som er selvgående, slik at de selv kan fokusere på andre deler av bedriften.
Videre kan du sikre deg jobben ved å vise initiativ ved å forsøke og komme med forslag til hvordan du kommer til å utføre og utvikle det du skal jobbe med. Vi vet, det er ikke så enkelt siden det tross alt er en ny jobb, men om du har lest deg opp på bedriften og stillingen på forhånd, kan du vise arbeidsgiver at du er riktig person til jobben.
Etter intervjuet
Ta kontakt
Du har sikkert hørt uttrykket “skal du ha noe gjort, må du gjøre det selv”. Du kan ikke sitte og vente på at muligheter skal komme og banke på døren din, og det gjelder også når du jakter ny jobb. La det gå noen dager og så ringer du opp personen som intervjuet deg for en liten prat. Hva skal du si? Du trenger ikke å gjøre det komplisert og overanalysere saken. Tenk deg at det er du som nettopp har intervjuet 10 personer som alle på sin egen måte er kompetente til jobben. Hva hadde du da tenkt om en av dem ringte deg for å takke for intervjuet og si at de fortsatt er veldig interessert i jobben? Mest sannsynlig hadde du satt pris på en slik telefon og tenkt at personen som ringte hadde det lille ekstra som de ni andre ikke hadde.