JobbPortalen.no

5 tips til en ryddig CV

Fem tips til en kortfattet CV

Du har sikkert hørt om 'regelen' som sier at en CV ikke må være på mer en A4 side, men det er ikke alltid like lett å skulle holde seg så kortfattet. Man har mye man vil fortelle og en CV kan raskt bli på både to og tre sider.

En lang CV er ofte ikke er problem om du søker på tynge stillinger, hvor man søker personer med utstrakt erfaring, men så fremst du ikke har bakgrunn fra tyngre stillinger kan du trygt trimme CV'en slik at den ikke blir lengre en en side.  

Det kan virke umulig, men følger du våre fem enkle råd vil du se at det er fult mulig å forkorte din CV uten at det går ut over kvaliteten eller dine muligheter til å få jobben. 

1. Ta kun med relevant informasjon i din CV
Detter er ett av de absolutt enkleste tipsene for å holde din CV kort og konsis. Det er også det viktigste tipset når du skal skrive CV. En CV skal være oversiktlig, lettlest og forklare hvorfor akkurat du er kvalifisert til den jobben du søker.

Du kan videre benytte deg av tipsene under dersom du har gjort alt du kan for å korte ned din CV, men allikevel føler den er for lang.

Dropp beskrivelse av skole eller annen utdanning. Hold avsnittet «utdannelse» kort og bare med navn på skolen/studiestedet og tittel på utdannelse. Om arbeidsgiveren vil vite mer, vil du bli spurt nærmere om dette på et intervju. I en CV holder det at du viser til at du har studert og hvilket program du har studert.

Sommerjobb, ekstrajobb og grunnskole er ofte ikke relevant. Dette er informasjon du eventuelt kan legget til nederst i din CV som en punktliste under «øvrige jobber», men ikke bruk ekstra plass på å beskrive så mye rundt det. Vil arbeidsgiveren vite mer om det vil du få spørsmål om dette på intervjuet.

Om dine fritidsinteresser ikke er i direkte relevans med jobben du søker, fjerner du det fra din CV. Ta bort avsnittet «Referanser» og skriv «Referanser fremskaffes ved forespørsel».

Tenk over om du virkelig behøver å ha med en oppsummering av din karriere, eller en beskrivelse av deg selv som eget avsnitt i CV-en. Er dette beskrivelser som du har med i både CV og søknad, kan du ta bort det ene.

Har du med avsnittet «nøkkelkvalifikasjoner» hvor du lister opp dine personlige egenskaper og kunnskaper, kan det være en idé å enten droppe det, eller holde det svært kort. Ofte forstår man dine kunnskaper når man leser beskrivelse av dine tidligere arbeidserfaringer.

Om bildet ditt tar stor plass i din CV kan du velge å fjerne det. Ditt utseende spiller ingen rolle for majoriteten av de jobbene som finnes på arbeidsmarkedet. Hvis du velger å ha med et bilde bør du også tenke igjennom hvordan du fremstår på bildet. Legger du eksempelvis med et bilde av deg fra en fest du var på for fem år siden, kan det være like greit å droppe bilde.

2. Formater din CV på riktig måte
Alle våre CV maler er utformet i samarbeid med profesjonelle rekrutterere og designere. Malene har et standardisert utseende de tar utgangspunkt i, men du kan likevel tilpasse mange deler av CV-malene selv for å komprimere innholdet.

Gjør skriftstørrelsen på navnet ditt mindre. I flere av våre CV-er har vi brukt en stor tekststørrelse på ditt navn. Du kan velge å bruke en mindre tekststørrelse for å få plass til mer tekst i din CV. Standardteksten i din CV kan du også forminske slik at du får plass til mer tekst på en side. Bare være oppmerksom på å ikke bruke for liten tekst slik at det blir slitsomt for mottakeren som skal lese din CV.

Feltene er også mulig å forminske for å lage mer plass. Du må ikke være redd for å endre størrelsen på de ulike tekstavsnittene. Strukturen i din CV er det viktigste.

3. Ikke skriv samme informasjon flere ganger i dine arbeidsbeskrivelser
Ofte har man lignende arbeidsoppgaver i flere av jobbene mens man sakte klatrer oppover i karrieren for hver gang man bytter jobb. La heller arbeidsbeskrivelsen i hver av jobbene du har hatt fremstå som en stige hvor du viser til nye arbeidsområder. Det blir fort mer interessant for arbeidsgiveren å lese en slik framstilling. Legger du ned litt tid på dette og gjør det på rett måte, kan du spare inn mye plass uten å miste viktig informasjon.

4. Bruk punktlister
Punktlister er undervurdert. De sparer ikke bare plass i din CV men det gjør faktisk din CV mer lettlest. I stedet for å skrive lange setninger om hva du har lært deg på en arbeidsplass kan du kort liste opp det viktigste punktvis. Men, pass på å ikke misbruk punktlister ved å lage for mange. Forsøk å hold deg til to-tre punkter pr. arbeidsbeskrivelse.

5. Ikke lag nye rader for informasjon som ikke krever det
Vi har på mange av våre CV-maler valgt å lage nye rader for eksempelvis bedriftsnavn, tjeneste og dato. Har du en kort og velformulert CV kan disse radbrekningen gjøre din CV mer lettlest. Men, havner du i en posisjon der CV-en blir for lang kan disse radbrekningene gjøre mer skade enn nytte. Velg for eksempel feltet «bedriftsnavn» og fyll ut bedriftens navn. Merk av tjeneste og dato. La feltet tjeneste og dato stå tomme så dukker de ikke opp i din CV. På denne måten får du alt på en rad. Du kan gjøre din rad med informasjon mer lettlest ved å bruke / mellom de ulike delene.

Glem ikke hvorfor det er så viktig at din CV er på én side
Hver jobb får ofte et hundretalls søkere og derfor bruker rekrutterere og arbeidsgivere bare om lag 6 sekunder på en CV ved første øyekast. Et godt tips for å forstå viktigheten av en kort CV er at du selv forsøker å lese din CV på to sider og se hvor mye informasjon du rekker å fange opp på 6 sekunder. Da vil du nok ganske enkelt innse viktigheten av en kort, lettlest CV som inneholder kun relevant informasjon.

JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.
Prøv CV-malen gratis