JobbPortalen.no

En rekrutters beste tips til intervjuet

Les våre syv tips til et godt gjennomført jobbintervju

Som jobbsøker er målet alltid det samme. Man ønsker å bli innkalt til intervju, hvor man kan bevise at man er riktig person for jobben. Lykkes du med å bli innkalt kan du gi deg selv et velfortjent klapp på skulderen. Så langt har du gjort alt rett.

Du har skrevet et velformulert søknadbrev som ikke er for lang, og heller ikke for kort, men akkurat passe til at arbeidsgiver ønsker å vite mer om deg og hva du kan tilby bedriften.

Veldig bra jobbet. Nå gjenstår bare et hindre og jobben er din! Jobbintervjuet er alltid avgjørende når en bedrift skal ansatte da dette er deres første og eneste mulighet til å bli kjent med personen bak CV og søknadbrev. Du har all grunn til å være stolt av deg så langt, men er du forberedt på at arbeidsgiver en dag ringer å sier at de vil ha deg inn til intervju? Hva sier du, hvordan forbereder du deg, hvordan skal du angripe situasjonen både under intervjuet og i etterkant?

Les våre syv tips til et godt gjennomført intervju og muligheten for at du lander drømmejobben er langt større. 

Tipsene kommer rett fra en rekrutterer som har god erfaring på området. Når du leser dette kan du tenke at dette er tips som er selvsagt, men husk at når man sitter i intervjuet med din forhåpentligvis fremtidige arbeidsgiver er det helt naturlig å bli litt nervøs. Når man blir nervøs kan det skje uventede ting som at man for eksempel får fullstendig jernteppe, du glemmer det som er selvsagt, formulerer deg på måter som i verste fall kan misoppfattes eller ha et kroppsspråk som kan virke forstyrrende for de som sitter i rommet. Så selv om det er lett å tenke at man har kontroll på alt dette når man sitter hjemme i stua, kan det fort endre seg når du sitter i intervjurommet. Derfor er selv de enkleste og mest selvsagte sider noe som er lurt å forberede seg på. Det kan faktisk utgjøre forskjellen på om du får jobben eller ikke. 

La oss begynne fra starten

Hva gjør du når du blir innkalt til intervju?
Arbeidsgiveren ringer deg for første gang og inviterer deg på et intervju. Allerede her starter arbeidsgiveren å automatisk å danne seg et inntrykk av hvem du er og hvem de forventer å treffe på intervjuet. 

Den første samtalen
Besvar telefonen med «Hei! Dette er ….», eller «Hei! Du snakker med… ». Da slipper arbeidsgiveren og være i tvil om hvem de snakker med. Det er faktisk enkelte som oppgir feil telefonnummer i kontaktinfo og gjør jobben unødvendig vanskelig for en rekrutterer. Så fjern alle tvil med å presentere deg skikkelig i telefonen, i tillegg gir du en ryddig og selvsikker presentasjon av deg selv.

Arbeidsgiveren eller rekruttereren inviterer deg på intervju. Her er det lov å vise litt glede, lettelse eller engasjement. Du trenger selvsagt ikke å være i en unaturlig form for ekstase, men normal takknemlighet er alltid en positiv respons å kunne gi personen på den andre siden av røret. Lytt godt på hvilken informasjon som kommer frem i samtalen. Blir du bedt om å møte et spesifikt sted, skal du ta med noe, skal du forberede deg på noe eller annen nødvendig info. Om du er i tvil om noe, så spør du. Da slipper du å rote deg bort og komme for sent på intervjudagen. Avslutt gjerne samtalen med at du takker for muligheten og at du ser frem til å treffe de.

Blir du nervøs?
Forhåpentligvis har du nå et par dager å forberede deg på. Bruk denne tiden på å bli kjent med deg selv. Gjerne spør de som kjenner deg godt hva de mener er dine kjennetegn på nervøsitet.

Noen snakker ekstra fort og ekstra mye i spente situasjoner, andre blir så og si stumme, noen rister med bena under bordet, andre gjesper selv om de ikke er trøtt. Tegnene er mange og ulike. Felles for dem alle er at man sjelden legger merke til dem selv. Ikke alle har disse synlige signalene på nervøsitet men dersom du for eksempel er en av de som kravler i vei uhemmet når du blir nervøs kan det være lurt å ha fokus på det.  Når det er sagt er det ingenting i veien med å være litt nervøs. Det er bare et tegn på at du bryr deg. Arbeidsgivere og rekrutterer har selvsagt forståelse for at nervøsitet kan oppstå, og det er helt greit. Det viktigste er at du er oppmerksom på hvordan du blir som nervøs og at den nervøse utgaven av deg ikke fullstendig overskygger deg som kollega og person. Om du føler det stopper helt opp underveis, kan det være et tips å vær åpen på at i dag er du litt nervøs men det er bare fordi dette betyr så mye for deg. Om arbeidsgiver eller rekrutterer har mulighet til det lar de deg kanskje også få ta et par pustepauser innimellom også. Men ikke være redd, dette går bra og spesielt når du har forberedt deg.

Planlegging
Du har antakelig fått oppgitt en adresse og har en liten formening om hvor du skal møte til intervju. Planlegger du å kjøre selv, ta buss, tog eller trikk? Uansett hvordan du reiser, så planlegg ruten din i god tid. Vit hvor du skal og hvordan og når du skal komme deg dit. Reiser du med offentlig transport sjekker du ruter og eventuelle bytter underveis i forkant. Du ønsker ikke å komme for sent til intervjuet fordi du har hoppet på feil buss eller gått av på feil sted. Vær forberedt. Uventede hendelser som ikke er i din kontroll kan selvfølgelig skje underveis, men da ringer du og gir beskjed om at du dessverre blir 10 minutter for sen om det er tilfellet.

Bekleding
Dette er for mange et vanskelig tema, og dessverre finnes det ikke én mal på det heller. Du kler deg etter det miljøet du skal intervjues i. Men, det er sjelden rom for å komme i joggebuksa. Har bedriften en hjemmeside med bilde av de ansatte? Hva har de på seg? Hvit skjorte med dressjakke eller pent casual? Kjenner du noen som har jobbet eller jobber der kan du spørre dem også. Har de en bemannet resepsjon kan du ringe inn og be om tips. Som regel er de svært behjelpelige. Det viktigste er at du kommer inn fresh, stelt, med rene pene klær. Ikke bruk for mye parfyme, det kan fort bli ubehagelig i et lite rom. 

Vis selvtillit
Sånn, nå vet du litt mer av hvem du er, hvor du skal og hva du skal ha på deg. La oss gå videre. Du skal nå treffe menneskene du så langt kun har snakket med på tlf. Du ser noen kommer for å treffe deg. Reis deg opp, rett deg ut, ha blikkontakt, på med smilet, frem med hånden og klem til. Sånn, da var den første hilsen overstått. Husk å presenter deg med selvtillit. Dette kan enkelt gjøres om du bare har fokus på blikk, smil og et fast håndtrykk. Husk å ha med smilet og engasjementet underveis i intervjuet. Vis selvtillit. Om ikke du tror på deg selv kan man ikke forvente at en fremmed arbeidsgiver gjør det heller. Det er ikke meningen at man skal ha stålkontroll på alt sammen, men fokuser på det du er god på og vis interesse og lærevillighet for resten. 

Bli kjent med deg selv
Formålet med intervjuet er at arbeidsgiver skal bli bedre kjent med deg og du skal bli bedre kjent med dem. Bruk derfor denne tiden godt. Du vil antakelig få en del spørsmål om dine personlige sider. Så tenk igjennom dem på forhånd, så blir ting mye lettere for deg underveis. Hvordan håndterer du stress, har du eksempler på dette? Hva er dine sterke sider, hva er forbedringspotensialet ditt? Alt dette har du sikkert hørt før, men har du tenkt igjennom det? Om noen spør deg nå om disse spørsmålene, kan du svare på stående fot? Eller blir du bare flau og sier vet ikke? Husk at dette er ikke ment som selvskryt, det er ingen i rommet som kommer til å tenke at du skryter av deg selv bare for at de nevner et par ting som du mestrer godt. Det er helt nødvendig at du kan svare her. Hvordan skal de ellers vite hvem de skal ansette? 

Husk at denne tiden også er ment for at du skal bli kjent med arbeidsgiveren. Stillingsmessig kan det være drømmejobben men er omgivelsene optimale for deg?  Tenk over hvor trives du best. Liker du best å sitte for deg selv med dine oppgaver, liker du best åpent og sosialt landskap, liker du å finne på noe sosialt med de på jobb, er det andre sider som er viktig for at du skal trives? Dette er din mulighet for å finne ut om denne arbeidsplassen passer for deg. Bruk anledningen til å finne ut hvem som jobber der, hvilken arbeidskultur de har, hva er målene deres eller annen informasjon som du finner nyttig.

Etter intervjuet
På slutten av intervjuet kan du også med fordel spørre når de forventer å ta en avgjørelse. På denne måten vet du om du trenger å vente i en uke eller en mnd. på å få svar. Om det har gått over tiden du kunne forvente og fortsatt ikke har hørt noe kan du med fordel ringe og følge opp på status. 

I etterkant av intervjuet holder du hodet kaldt, venter tålmodig og husk at du kan ringe kontaktpersonen dersom tiden trekker ut og sjekke status. Bare pass på å ikke vær masete, de jobber mest sannsynlig så fort de kan og det er ikke alt de selv råder over underveis i prosessen. 

Lykke til på intervjuet!

 
JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.
Prøv CV-malen gratis