JobbPortalen.no

Slik skriver du en god CV uten arbeidserfaring

Slik skriver du en god CV selv uten arbeidserfaring

Hos Jobbportalens partner CV-malen.no kan raskt og enkelt lage deg en profesjonelle CV som lagres på nett, slik at du lett kan gjøre endringer og tilpasse den for hver stilling du søker. CV malen tilbyr en rekke flotte CV-maler som hjelper deg lande drømmejobben, uansett hva din bakgrunn og erfaring måtte være. 

Det er ikke lett å skulle skrive en god CV når man har lite, til ingen erfaring fra arbeidslivet. Selv om du bare søker en ekstrajobb under studietiden vil du måtte ha en god CV, men hvordan gjør du det når du ikke har arbeidserfaring? Les tipsene nedenfor så finner du svaret. 

Finn ut hva arbeidsgiveren virkelig ønsker
Enten du har eller ikke har erfaring, er det viktig å vurdere hva arbeidsgiveren ser etter. Faktisk veier noen av kvalifikasjonene alltid mer enn andre. Hvis du sender en spontan søknad direkte til arbeidsgiveren, kan du finne ut hvilke egenskaper, ferdigheter og erfaringer de leter etter ved å søke etter selskapet på internett, besøke arbeidsgiverens nettsted eller hvorfor ikke ringe dem og spørre?

Å svare på en jobbannonse kan bli litt enklere. Les annonsen nøye og tenk på hva som er mest etterspurt. Dette bør du prøve å matche din CV med.

Les også: Derfor bør du ikke bruke Word når du lager din CV

Du har erfaring selv om du ikke tror det
Det kan føle seg fristende å angre på mangel på erfaring, men det trenger du ikke. Erfaring handler ikke alltid om hva eller hvor du gjorde ting, men hvordan du gjorde dem. Når du er på jakt etter jobb, betyr dette også at du har tidligere erfaring med den nye jobben.

Tenk igjennom om det er noen sammenheng mellom din tidligere erfaring og jobben du søker på, og også om jobben du søker på kan knyttes til dine egne fremtidige mål. Erfaring er vanligvis mer enn det du skriver under overskriften med samme navn i ditt CV. For eksempel kan det være interesser, ferdigheter, kvaliteter, opplevelser eller utdanning.

Dine interesser, ferdigheter og kvaliteter kan gi deg erfaring

Interesser og hobbyer viser engasjement
Det du gjør på fritiden kan gi deg kunnskap, innsikt og rutiner som du kan få til bruk for selv i arbeidslivet. I noen bransjer kan interessen være lik erfaring; Det viser personlig engasjement.

Hvis du programmerer på fritiden, kan det være nyttig å oppgi dette som en erfaring når du er på utkikk etter en jobb i IT. Hvis du har ridd, eller drevet med annen sport, kan du fremheve at det har utviklet din evne til å planlegge og strukturere tiden din samt å bli mer ansvarlig. Å se etter arbeid i en motebutikk gjør det eksempelvis lettere for deg å være fasjonabel i utgangspunktet.

Å være klar over sine egne ferdigheter, viser tegn på selvbevissthet
En annen måte å fullføre din CV om du ikke har arbeidserfaring er å tenke på hva du er god på. Finn frem penn og papir og skriv ned alt du kommer på. Spør gjerne familie, venner eller andre du kjenner godt hva de mener du er god på. Du kan være god på tall, bryr seg om dyr eller kan snakke flere språk flytende?

Du er vanligvis god til ting du allerede liker å gjøre, og som du ofte gjør, kanskje av ren rutine. Husk å forklare det du er god til gjennom konkrete eksempler. Dette viser selvbevissthet som kan være viktigere enn arbeidserfaring i enkelte yrker.

Fortell om situasjoner hvor du har brukt dine egenskaper
Hvis arbeidsgiveren understreker at de er på utkikk etter noen med de riktige egenskapene i stedet for noen med riktig erfaring, kan du anta hvordan du er som person. Spør folk rundt deg, som venner og familie, hvilke egenskaper de oppfatter du har. Du kan også gjøre en personlighetstest for å finne ut om dine egenskaper.

Bli kjent med deg selv er også veldig nyttig for et arbeidsintervju fordi dette er et spørsmål som ofte tas opp. Hvis du ikke har arbeidserfaring, kan du fortsatt gjøre din CV interessant ved å fortelle deg om bestemte situasjoner når du har brukt dine egenskaper.

To eksempler på erfaringer du kanskje ikke er klar over

Hvis du ikke har arbeidserfaring, bør du i stedet fremheve hva du har av andre erfaringer som kan være relevante. Foruten dine interesser, kompetanse og kvaliteter har du sikkert gjort andre ting du har lært av. Din jobb er å hjelpe personen som leser din CV å forstå hvilke deler av din erfaring som viser de ferdighetene og kvalitetene som kreves for jobben du søker på.

Forbundsoppgaver, ideell arbeid og prosjekter
Har du for eksempel vært barnevakt eller tatt vare på småsøsken, solgt lodd på kamper eller delt ut flygeblader for å rekruttere flere spillere til fotballaget, så har disse oppdragene gitt deg en form for erfaring. De kan ha betydd at du ble mer ansvarlig, oppmerksom, sosial, forsiktig og rutinemessig?

Praksisplass samt sommer og ekstra jobber
Hvis du allerede har litt arbeidserfaring, kan problemet være at det er i feil bransje. Dette forhindrer deg ikke i å skrive en relevant CV og vinkle erfaringen slik at den passer til stillingen du søker på.
Har du praktisert eller hatt jobb i tillegg til studiene eller om sommeren, uansett varighet, har du fortsatt jobbet – med andre ord har du allerede erfaring! Kortere arbeid betyr ofte at du må jobbe intensivt, ta ansvar, være strukturert og fordele arbeidsmengden på den tiden du har til rådighet. Dette er absolutte noe du bør nevne i din CV!

Du kan fortsatt skrive en interessant CV uten arbeidserfaring
Så hvis du tror du ikke har arbeidserfaring, tenk på det. Alt du har hatt i fortiden er erfaring, og eventuelt målene for fremtiden kan faktisk være avgjørende for om du går videre i rekrutterings prosessen eller ikke.

JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.
Prøv CV-malen gratis