Lykken er stor når man har fått ja til en jobb man har søkt, eller blitt head-huntet til. La ikke lykkerusen ta overhånd når arbeidskontrakt/ansettelsesavtale skal signeres. Arbeidskontrakten er en gjensidig bindende juridisk dokument som arbeidsgiver ikke kan endre på alene.
Vær klar over at en avtale som er i strid med Arbeidsmiljøloven har ingen gyldighet.
Vi vil forsøke hjelpe deg med tips og råd - men det første og viktigste rådet er: Be om hjelp om du er usikker! Du har krav på en kontrakt, be om tid til å lese gjennom før du undertegner.
Arbeidsmiljøloven § 14-6 setter krav til innholdet i en arbeidsavtale. I offentlig sektor er arbeidsavtalen ofte ganske standardisert, det er derfor små muligheter for individuelle avtaler ut over det som har med lønnsinnplassering å gjøre. Innen privat sektor kan det finnes rom for forhandling. Arbeidsgiveren ser et potensiale i deg, din kompetanse og erfaring - det kan bety at her finnes muligheter for å påvirke betingelsene i arbeidskontrakten.
I standardkontrakten fra arbeidstilsynet får du informasjon om:
♦ Krav om skriftlig arbeidsavtale
♦ Minimumskrav til innholdet i den skriftlige avtale
♦ Endringer i arbeidsforholdet
Arbeidskontrakter kan variere, men vi gjentar at en avtale som er i strid med Arbeidsmiljøloven har ingen gyldighet. Arbeidsmiljøloven regulerer alle forhold:
Her er viktige punkter en arbeidskontrakt bør inneholde:
♦ Hovedoppgaver, ansvarsområder, og arbeidssted
♦ En definert og konkret stillingsbeskrivelse gjør at man unngår misforståelser lengre fram
♦ Arbeidstid definisjoner, overtid
♦ Prøvetid 6 måneder er normalt, men det kan forhandles om i endel tilfeller.
♦ Oppsigelse (under prøvetid er oppsigelsesfristen 14 dager, etter fast ansettelse er det normalt 30 dager om ikke annet er avtalt)
♦ Arbeidsgivers og arbeidstakers plikter
♦ Lønn Fast lønn, provisjonsbasert lønn, frynsegoder
♦ Overtid Får du betalt overtid? Forventer arbeidsgiveren endel overtid, evt sesongsbetont?
(Dersom kontrakten sier at overtid er inkludert i lønn er det årsak til å undersøke - hva innebærer dette. Arbeidsmiljøloven har svært tydelige regler for arbeidstidsbestemmelser, og det skal mye til for å være unntatt disse. I en lederstilling derimot er reglene annerledes.)
♦ Bonus Inngår bonus, sørg for konkrete kriterier og utbetalningstidspunkt
♦ Ferie. Får du ferielovens fire uker og en dag, eller fem uker? Etter fylte seksti år har du krav på seks ukers ferie
♦ Pensjon og forsikring. Arbeidsgivere er pliktig å sørge for forsikring i arbeidstid. Pensjonsordning sier minst 2% av din lønn.
♦ Konkurranseklausul.
(Arbeidsgiveren har rett til å begrense dine muligheter til å jobbe på si, for bedriftens konkurrenter, eller kunder i en gitt periode etter avslutning av arbeidsforholdet. Dog ikke uten kompensasjon. Hvilken kompensasjon får du hvis du begrenses i ditt valg av fremtidig arbeidsgiver?)
Midlertidig ansettelsesavtale:
♦ Hvor lenge gjelder den midlertidige avtalen, når har du krav på fast ansettelse?
Endel er heldige å få utdannelse (evt videreutdanning) inkludert i en arbeidskontrakt. Sørg da for at det tydelig fremkommer om arbeidsgiveren velger holde deg til bindingstid etter å ha betalt utdanningen. Når står du fritt til å gå videre, evt hva skjer om du velger gå videre før bindingstid er over?
Alle løfter om goder eller tilleggsytelser du måtte ha fått bør du sikre tatt med i arbeidskontrakten. Telefon, bil, treningsstøtte o.l
Har vi glemt noe du finner viktig for egen eller andres del? Vi setter stor pris på dine input. kontakt@jobbportalen.no