JobbPortalen.no

4 tips til jobbsøknaden din

4 tips til jobbsøknaden din

Det er mye arbeid å søke jobb og mange velger derfor å sende nøayktig samme CV og søknadsbrev til flere arbeidsgivere. Det bør du ikke gjøre, i allfall ikke om du ønsker å skille deg ut fra alle andre søknadene.

Vår helt klare oppfordring må derfor være at du tar deg tid til, og gjør deg flid med, å tilpasse søknaden din til stilling og arbeidsgiver. Under gir vi deg noen helt konkrete tips til hva det kan vært lurt å tenke igjennom, og som forhåpentligvis vil gjøre at du kan skrive en søknad som fører til at du kommer et steg nærmere drømmejobben og blir med i selve intervjuprosessen.

Les nøye gjennom stillingsannonsen og gjør deg godt kjent med alle detaljene: Ikke bli så ivrig i den spennende og tidkrevende jobbsøkerprosessen at du faller for fristelsen til å skumme raskt gjennom stillingsannonsen du har foran deg. Da vil du raskt kunne gå glipp av noen viktige detaljer, og kanskje vil nettopp dette være avgjørende for veien videre i prosessen.

Før du i det hele tatt setter i gang med skriving av søknaden, så bør du derfor lese veldig grundig gjennom hele annonsen, og forsikre deg om at du har fått med deg alt som står der. Noen ganger vil du se at det er tydelige retningslinjer for hva du skal svare på i teksten din, så her lønner det seg å få med seg alt. Den som rekrutterer vil gjerne også ha fokus på om du har fulgt det som står i selve stillingsannonsen.

Unngå gjenbruk av dokumenter: Kanskje har du flere spennende jobber i kikkerten, og det kan føles fristende å bruke samme dokumenter for å spare tid nå som du sender ut søknader. Det kan lett bli gjennomskuet, og vil ikke telle i din favør i konkurranse med mange andre jobbsøkere. Når det er sagt, så står du selvsagt helt fritt til å bruke dine eventuelt jobbsøknader som en god inspirasjon ved skriving av nye.

Tenk på hvem som er mottaker av den aktuelle søknaden, og altså hvem du skal fange oppmerksomheten til. Gjennom annonsen ser du hvilke erfaringer og ferdigheter som vil være særlig relevante, så ha fokus på nettopp disse. Med andre ord; start med helt blanke ark og skreddersy både søknad og CV for hver stilling du søker. Det tar tid og øvelse, men trolig vil du se at det går lettere og lettere for hver gang, og det vil føles tilfredsstillende når du sitter med det ferdige resultatet foran deg.

Hvorfor søker du på stillingen, og hvorfor bør arbeidsgiver ansette akkurat deg? Om du virkelig har en lidenskap for firmaet og brenner for arbeidsoppgavene og det de står for, så vil dette skinne tydelig gjennom jobbsøknaden din om du er flink til å formidle det på en troverdig og god måte. Klarer du å vise at du har en klar forståelse av bedriften, så vil dette helt klart bli lagt merke til av den som sitter med søknadsbunken. Klart det krever en stor egeninnsats å sette seg godt nok inn i alt dette, men det er noe du vil tjene på.

Alle arbeidsgivere ønsker ansatte som viser en genuin interesse for bedriften. Fortell detaljert hvorfor du ønsker å arbeide akkurat her, og hvorfor du mener du er den rette kandidaten for jobben. Vær profesjonell hele veien, men tilpass teksten og tonen du bruker til hvert enkelt selskap. Forsøk å vise hva som etter din mening knytter deg og den aktuelle arbeidsgiveren sammen, og få dette tydelig frem i søknaden. Husk at den som leser etterpå skal sitte igjen med følelsen av at det er akkurat deg de trenger og bør ansette i den aktuelle stillingen.

Se hvordan du fremstår på sosiale medier: Ikke bli overrasket om en potensiell arbeidsgiver tar en titt på dine sosiale medier. Når jobbsøknaden er skrevet og sendt avgårde kan det derfor lønne seg å gå gjennom sosiale medier og kanskje rydde litt opp der.

Fjern det du tenker kan virke upassende for den som rekrutterer, og sørg for at aktuelle profiler som LinkedIn til enhver tid er oppdatert med nye prestasjoner, erfaringer og ferdigheter du har tilegnet deg i løpet av den siste tiden. 


JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.