JobbPortalen.no

Gi din CV velfortjent oppmerksomhet

Gi din CV velfortjent oppmerksomhet

CV'en din er langt mer en viktig del av en jobbsøknad. Mange tenker på CV utelukkende som et dokumentet som gir arbeidsgiver informasjon om deg og din erfaring, men en CV er langt mer. Den er ført og fremst din første mulighet til å gjøre et godt førsteinntrykka. 

Ved å gjøre deg ordentlig flid med oppsettet, ta deg god tid og følge noen konkrete råd, vil du iallfall kunne komme et langt stykke på vei. Forhåpentligvis kan du snart puste lettet ut, med vissheten om at drømmejobben nå er din!

Omvendt kronologisk rekkefølge: Dette betyr at den siste utdannelsen eller arbeidserfaringen du har kommer først, og på den måten ser man veldig tydelig karriereutviklingen du har hatt. For arbeidserfaring skriver du årstall, eventuelt måned, stillingstittel og arbeidssted. Her må du også trekke frem den viktigste kompetansen du innehar og erfaringen du har ervervet deg. Forsøk å ha fokus både på det du har gjort og det du har lykkes med å oppnå i jobben din, og altså ikke kun på hvilke arbeidsoppgaver du har hatt.

Vis gjerne til konkrete resultater. Det er ingenting i veien for at du kan skrive ned all arbeidserfaringen du har, men det kan lønne seg å fokusere på det som er særlig relevant for akkurat den stillingen du nå søker på. Når det gjelder utdanningen din skriver du årstall, eventuelt måned, graden din og studiested. Trekk gjerne også her frem det som er ekstra relevant for nettopp denne jobben.

Kurs, datakunnskaper, verv og interesser: Nevn gjerne de kursene som vil være relevante for akkurat den stillingen du søker på, men unngå å oppgi det som ikke er relevant. Om du tenker å sitte på et kontor, så er det i grunnen av mindre interesse akkurat nå at du har tatt et kurs innen blomsterdekorasjon. De aller fleste har i dag grunnleggende datakunnskaper, og det er også noe som forventes av arbeidsgivere. I din CV kan du likevel skille mellom hva du har gode kunnskaper i, og hva du mer har en overordnet kjennskap til.

Språkkunnskaper kan helt klart være en konkurransefordel i dagens arbeidsmarked, så angi om du behersker språket flytende både muntlig og skriftlig. Verv kan vise engasjement og interesse, så nevn gjerne de vervene du har hatt som medfører ansvar. Å nevne noen interesser vil gi den som leser din CV muligheten til å bli litt bedre kjent med deg og danne seg et tydeligere bilde av hvem du er, men også her bør du være kritisk og stadig ha i bakhodet at du blir valgt på bakgrunn av de kvalifikasjonene du innehar og ikke hvilke fritidsinteresser du er glad i.

Bilde, eller kanskje ikke bilde? Her finnes det rett og slett ingen som helst fasit, og du vil garantert få ulike svar og synspunkter alt ettersom hvem du spør. Men en ting er iallfall sikkert; om du velger å bruke et bilde på din CV, så vær kritisk og velg ut dette med ordentlig omhu. Kanskje tenker du at det er lurt å skille seg ut med tanke på valg av bilde, og eksempelvis velge et turbilde som skal signalisere at du er skikkelig sporty?

Det virker trolig mot sin hensikt i møte med de fleste som rekrutterer. Velg et nøytralt bilde. Ofte er det enkleste det aller beste. Kjenn på hva du selv føler deg mest komfortabel med, men ha i bakhodet at du aldri vil bli valgt bort i en jobbsøkerprosess fordi du leverer en CV uten bilde. Kvalifikasjonene dine er det som selvsagt teller når du nå er arbeidssøker.

Hva med referanser? Det forventes ikke at du leverer en full liste med referansepersonen i din CV. Faktisk er det heller kanskje ikke så veldig smart. En god referanse bør du spare på, og ta frem når du virkelig får bruk for den. Skriv derfor at referanser kan oppgis på forespørsel, men husk at du ved bruk av referanser på forhånd har avklart dette med referansepersonen slik at de er godt forberedt på at de muligens får en telefon fra din nye potensielle arbeidsgiver. 

JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.