JobbPortalen.no

Hvem er du og hvordan oppfattes du som person via din CV

Hvem er du og hvordan oppfattes du som person via din CV

Du har drømmejobben i sikte og det klør i fingrene etter å få av gårde jobbsøknad og CV. Dette er jobben du har ventet på hele livet og en god jobbsøknad og en flott CV er garantert å lande deg et jobbintervju, men er det det? 

Din CV og søknad er første gang arbeidsgiver blir kjent med deg. Så hva bør du først og fremst tenke på når du sitter og skriver? Hvordan vil du presentere deg og hvordan vil du fremstå? Med andre ord: Hvilket inntrykk skal den som leser jobbsøknaden din sitte igjen med til slutt? 

Søknaden er et førsteinntrykk: Tenk deg at den som rekrutterer sitter med en stor bunke søknader foran seg. Bare de mest aktuelle fanger raskt interessen, og legges til side i bunken med de som er med et steg videre på veien mot drømmejobben. Personalia gir leseren et visst inntrykk av det som kommer videre. Om du har et tydelig budskap i søknaden din, er det lettere å nå inn hos den som leser.

En som er dreven på å vurdere jobbsøknader vil raskt gjennomskue tilgjorte formuleringer og det som virker mindre ekte. Legg din stolthet I å levere en gjennomført søknad fra A-Å, og vis gjennom det du formidler at du har tenkt nøye gjennom hvorfor du ønsker akkurat denne jobben. Få med både arbeidserfaring, kunnskap og utdanning og knytt dette opp mot den aktuelle stillingsannonsen. Hva motiverer deg ved denne stillingen, og hvorfor er du den rette kandidaten for jobben?

Jeg, jeg, jeg? Virker det fristende å skryte uhemmet i jobbsøknaden i håp om å kapre selve drømmejobben? Her er det en hårfin balanse, så det kan være lurt å stoppe opp og tenke seg nøye om før du trykker send. Ikke vær redd for å skryte uhemmet av din egen motivasjon for denne jobben. Der finnes det egentlig ingen grenser, og du vil heller ikke tråkke noen andre på tærne ved å få frem hvor interessert i, og dedikert du er for denne jobben.

Å skryte uhemmet av dine egenskaper og tidligere erfaringer krever imidlertid at du er litt mer påpasselig med tanke på hvordan du får det frem. Ha gjerne fokus på hvor mye du selv lærte i prosessen som førte frem til resultatet, hvor mange andre dyktige kolleger som vart med på å oppnå dette og hvor bra det føltes å være et skikkelig godt team som sammen jobbet mot målet.

Bilde, eller ikke bilde? Stadig flere jobbsøkere velger å legge ved bilde i søknaden. Det oppfattes nesten alltid utelukkende positivt av arbeidsgiver, men det er viktig å påpeke at det aldri er noe krav om bilde. Gjør derfor det du selv føler deg mest komfortabel med.

Et bilde gir imidlertid et ansikt til søknaden, noe som kan være positivt når den som sitter med rekrutteringen har en stor bunke jobbsøknader å forholde seg til. Rådet er å bruke et nøytralt bilde med litt energi. Ikke minst; pass på at bildet er tydelig, så det kan kanskje lønne seg å bruke litt penger på det fremfor å sende avgårde et mobilbilde av ymse kvalitet. 

Hvordan avslutte? Avslutningen bør være kort og konsis, men husk også at disse linjene er det siste inntrykket du vil gi arbeidsgiveren. Ha gjerne en punchline som gjør at du huskes, og som kan fungere som en slags oppsummering for hvorfor de bør velge nettopp deg.

Sørg for at du oppgir riktig kontaktinformasjon med både telefonnummer og e-postadresse, og pass på at du er tilgjengelig og lett å få tak i. Om du er ledig for å starte i jobben umiddelbart, så bør også dette absolutt nevnes i teksten. Hold oversikt over jobbene du har søkt på, og følg gjerne opp om du ikke hører noe innen rimelig tid. 

JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.