Vi vet alle hvor viktig det er å gjøre et godt førsteinntrykk, men mange tenker ikke over at man faktisk også gjør inntrykk lenge før jobbintervjuet. I en jobbsøker situasjon, er det nemlig CV'en din som sørger for å aller først gi et godt inntrykk.
For å lykkes med dette kan det være et godt tips både for deg som er ganske fersk i rollen som jobbsøker, samt du som kanskje er ganske erfaren i gamet, å bruke en såkalt CV mal. Glem heller ikke viktigheten av å tilpasse CVén din til hver enkelt stilling du søker på.
Et raskt søk på nettet vil kunne gi deg inspirasjon til ulike maler. Det beste du kan gjøre før du bestemmer deg er å se på den situasjonen du befinner deg i akkurat nå som jobbsøker, og velge utifra dette. Om du nettopp er ferdig med studier vil det lønne seg å legge vekt på en mal som fremhever utdanningen din og den faglige kompetansen. Om du har mange års erfaring innen bransjen, så velg en mal som fokuserer på erfaring og gjerne hva du har oppnådd. Og husk: En CV bør ikke være på mer enn to A4-sider.
Så hvordan ser egentlig den perfekte CV ut? Hva bør du gjøre for å stikke deg positivt frem når arbeidsgiver gjerne sitter med en tykk bunke søknader og CVér foran seg? Så langt det lar seg gjøre bør du forsøke å gjøre CVén personlig, bruke dine egne ord og skrive den selv. Under gir vi deg en sjekkliste til hva som kan være lurt å tenke på når du skriver:
Førsteinntrykket: De fleste arbeidsgivere vil ta en titt på CVén din før de leser selve jobbsøknaden. Pass derfor på at denne gir et riktig inntrykk av hvem du er, samt hvilken erfaring og kompetanse du innehar. Om CVén din ikke gjør deg interessant i forhold til stillingen du nettopp har søkt på, så vil du i liten grad fange interessen til den som rekrutterer, og sjansen er liten for at søknaden du har lagt ved i det hele tatt vil bli lest.
Lag et utkast: Lag deg en fullstendig oversikt over utdanningen din og oppgaver du har hatt gjennom dine tidligere arbeidsforhold. Se hva som er mest relevant i forhold til jobben du søker på nå, og tilpass formuleringen deretter.
Skriv et sammendrag: Før du lister opp utdanning og arbeidserfaring kan du innlede CVén med et helt kort sammendrag som som sier noe om hvem du er og hvilke kompetanse du har. Her skal du altså selge deg inn helt fra start, men holdt det til få setninger og vær oppmerksom på å unngå klisjeer da det heller kan virke mot sin hensikt.
Utdanning og erfaring: Her skal punktene komme i omvendt kronologisk rekkefølge, det betyr at du setter opp de siste erfaringene først. Skriv opp årstall og eventuelt måned, og stillingstittel/arbeidssted og grad/studiested. Du kan selvsagt ta med all arbeidserfaring du har, men det kan lønne seg å fokusere på det du ser vil være relevant for jobben du søker på.
Annen relevant erfaring: Her kan du informere om kurs du har tatt, verv du har hatt, språkkunnskaper og dine IT-kunnskaper, for å nevne noe. Om du ser at det blir plass, så kan du gjerne inkludere noe om hvilke fritidsinteresser du har, siden dette vil gi rekrutterer et enda bedre innblikk i hvem du er som person.
Dine referanser: Mange arbeidsgivere vil etterspørre referanser, særlig om du kommer videre i intervjuprosessen. Som regel vil det ikke være nødvendig å oppgi navn og kontaktinfo til disse i CV eller søknad, men skriv gjerne at de kan oppgis på forespørsel. Husk på å spørre de du ønsker å bruke som referanse, og gi dem gjerne litt kort info om hva jobben innebærer, slik at de er forberedt om de blir oppringt.