JobbPortalen.no

Introvert og ekstrovert i arbeidslivet

Introvert og ekstrovert i arbeidslivet

Vi søker deg som er fremoverlent, sulten, sosial, energisk og har et brennende engasjement som engasjerer andre. Høres det kjent ut? Ja, vi har alle sett stillingsannonser som dette, men hva i all verden betyr det egentlig. Det er ikke alltid like godt å si, men om du vet du er kvalifisert for jobben bør du ikke la slike ord stoppe deg fra å søke. 

Men er det virkelig slik at dette er så viktig for arbeidsgiver? Nei, ofte brukes begrep som dette feil og hva man egentlig ønsker å skrive at at man søker kompetente arbeidstakere som vet å ta ansvar. Selvsagt er det positivt om man er utadvendt og lett omgjengelig, men viktigst av alt er at man gjør jobben slik den skal gjøres. Det finnes også en rekke undersøkelser som viser at det optimale arbeidsmiljøet trenger både introverte og ekstroverte arbeidstakere. 

Kan introverte og ekstrovert jobbe sammen?

Introverte og ekstroverte personer er ofte veldig ulike, men det betyr ikke at de ikke kan jobbe sammen. Faktisk er det mange undersøkelser som viser at de under riktige forholdene utfyller de hverandre godt og sammen skaper bedre resultat enn hva de gjør hver for seg. 

Ekstroverte personer er ofte flinke til å få kontakt med andre mennesker og er ofte godt likt av sine kollegaer. De er ofte dyktig med kunder, tar gjerne initiativ og er ikke redde for å skille seg ut. Mange positive egenskaper med andre ord, men de har også sine negative sider. De kan ofte oppleves som ubetenksomme, dominerende og litt voldsomme av sine medarbeidere. 

Introverte personer derimot, er ofte langt mer stille av seg. De liker ikke å ta for mye plass og dominerer sjeldent verken arbeidsplassen eller samtaler. De er dyktige til å lytte, er opptatte av å holde seg oppdaterte, og stiller du dem et spørsmål får du alltid et vel gjennomtenkt svar. Som litt mer tilbaketrukket er de ofte langt dyktigere til å få med seg viktige mellommenneskelige hendelser hvor ord ikke brukes. Ulempen med introverte personer er at de sjelden er entusiastiske og kan oppfattes som passive og lite engasjert. For å si det slik, en introvert person er ikke den du vil skal lede kontorets årlige Kick-Off. 

Hvilken type er du? 

Om du har lest denne artikkelen har du nok ha gjort deg opp noen tanker underveis om hvilken type du selv er. Noen vil falle bestemt ned på introvert eller ekstrovert, mens de aller fleste nok havner litt midt i mellom. Det er der de aller fleste vil havne og det er det ingen ting galt i. 

Spør en arbeidsgiver om hvilken type de foretrekker og svaret vil igjen være en mellomting. Selvsagt ønsker man at en selger skal være imøtekommende og utadvendt, men ingen er tjent med at man blir oppfattet som arrogant og bedrevitende av kundene. De fleste av oss har litt av begge deler i oss og desto mer oppmerksom du er på det, desto bedre vil det være for både deg selv, dine kollegaer og arbeidsgiver. 

I løpet av en arbeidsdag vil man komme i en rekke ulike situasjoner og om du evner å balansere mellom introvert og ekstrovert, vil du finne at resultatet blir langt bedre. Husk at det er ingen arbeidsgivere som er tjent med at alle ansatte ligger midt i mellom. Alle arbeidsplasser trenger ledere like mye som de trenger personer som evner å se sine medarbeider og de utfordringene vi alle opplever i perioder.

Hva bør du som leder gjøre? 

Om du befinner deg i en stilling hvor du skal lede andre, bør du bruke tid på å analysere hvilke personligheter du skal styre. Desto bedre du skjønner deg på dine ansatte, desto bedre kan du fordele arbeidsoppgaver og avverge konflikter før de oppstår. 

JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.