JobbPortalen.no

Skal, skal ikke.

- Følg dine drømmer og visjoner!

Jeg husker som liten hvor jeg satt i blomsterenga om sommeren og plukket et og et kronblad av prestekraven, og det siste kronbladet skulle helst gi det svaret jeg innerst inne ønsket.

Skal, skal ikke.

November 26, 2012 at 11:23 AM

I lang tid har jeg ”plukket kronblader av prestekraver” – skal, skal ikke…., og midt i oktober ”plukket jeg det siste kronbladet”. Jeg sa opp min stilling, og tok spranget over til privatpraktiserende psykolog på full tid – både offline og online. Jeg har lukket døren til fast lønn og gode pensjonsordninger.

I sommer, i forbindelse med en klumme til en lokalavis, inviterte vi en ung mann til en snakk om hans passion og hva som var viktig i hans liv. For en samtale.

Jeg gjengir noen av hans poenger
- Følg dine drømmer og visjoner
- Gjør det du er best til
- Det finnes ingen begrensninger, kun muligheter
- Er det ingen muligheter hvor du er så skap dem

Den unge mannen gjorde tidlig opprør mot begrensningene. Mens andre unge mennesker drømte om skole, utdannelse og mange penger, drømte han om å bli god til det han elsket over alt på jorden – Freedom of Movement. Han tjente ikke mange penger, men som han sa, ”bare jeg har penger nok til en liten bil og melk og brød på bordet”.

Jeg tror den unge mannen inspirerte meg mer enn han selv er klar over. I mange år har bl.a. positiv psykologi vært en del av mitt fagområde, og som mannen bak retningen, Martin Seligman, var jeg også en vaskekte pessimist. Det er jeg ikke mere, nå er jeg en realistisk optimist, og går rundt som et lite, personlig bevis på at positiv psykologi virker. Jeg er et lykkeligere menneske i dag, ikke fordi jeg har øvet meg på å tenke positivt. Nei, fordi mitt arbeide og fritid gir mening, engagement, passe med nytelser og, ikke minst, fordi jeg har mennesker rundt meg som betyr enormt mye. Mennesker som inspirerer, hjelper og smitter med sin kreativitet, fornuft, begeistring og glede.

Positiv psykologi handler ikke om lalleglade mennesker uten sunn fornuft og kristiske tanker. Retningen handler om å lære og se muligheter, skabe muligheter, gripe muligheter, gjøre det vi er best til og ha motet til å følge våre drømmer. Positiv psykologi handler om å bygge opp motstandkraften i gode dager, og når stormen raser kan vi legge oss ned, og når den er er over, kan vi reise oss igjen som et aks i vinden. ”Den største seier i livet er ikke å aldri falle, men å reise seg hver gang vi faller” (Nelson Mandela). I min optikk er nettopp det essensen og lærdomen i positiv psykolog.

I går kveld, på DR1, var det intervju med en kvinne som ikke synes om positiv psykologi. Hun sa, ”jeg vil ha rett til å være rasende”. Selvfølgelig, vi er da mennesker, og alle våre følelser, negative som positive, er viktige å ta på alvor. Igjen, er det noen som misforstår positiv psykologi, tenkte jeg. Hvorfor uttaler vi oss i media uten å ha satt oss grundig inn i hva det er for noe? Ok, nok om det, poenget i denne bloggen er å våge sine drømmer. Har du en drøm?

Kit Lisbeth Jensen, cand.psych, og spesialist i klinisk psykolog.  
Hjemmeside: www.psykologonline.net
Email: kit@psykologonline.netTags: Arbeidsglede Arbeidspsykologi Karrierepsykologen
Category: DU- din største ressurs Fra våre partnere Inspirasjon Karrierepsykologen

Tanker?

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.