JobbPortalen.no

Slik kan du skrive en åpen søknad

Slik kan du skrive en åpen søknad

En stor del av tiden til en jobbsøker går til å finne stillinger man kan søke på. Men hva gjør du om ingen av selskapene du ønsker å jobbe hos har utlyste stillinger? 

Setter deg ned og venter på at annonsen skal dukke opp en dag? Nei, hvorfor ikke heller ta en sjanse, være proaktiv og send inn en åpen søknad til arbeidsgiver? I overkant av 60% av stillinger blir faktisk aldri utlyst.

Mulig det føles både uvant og litt mer skummelt enn ellers, men du har trolig overhodet ingenting å tape på denne fremgangsmåten. Tvert om mener mange at flere arbeidssøkere bør selge seg selv inn på denne måten. Her blir forholdet på mange måter snudd på hodet i forhold til det som er vanlig i en slik prosess, og arbeidsgiver er ikke mentalt forberedt på å få søknaden på bordet. Så hva bør du tenke på for at mottaker i det hele tatt skal ta seg tid til å lese i en hektisk arbeidshverdag?

Gjør grundig research på forhånd: Gjør deg opp en tanke om hvilke bedrifter du kan tenke deg å jobbe for, og sett deg skikkelig inn i hva disse står for. Her holder det ikke med et raskt google søk, men du bør gå mer nøye og målrettet til verks.

Prøv å finne ut hvor i bedriften akkurat din arbeidskraft vil kunne komme godt til nytte, og ta en telefon til HR-avdelingen for å høre om hvem som eventuelt tar imot åpne søknader. Forsøk gjerne i løpet av samtalen å få rede på om de planlegger noen nyansettelser fremover. Ha en god og tillitsvekkende tone, og forsøk å selge deg inn. Kanskje kan et uforpliktende intervju avtales allerede i løpet av denne praten om du er heldig? 

Bruk tid på CV og søknad: Som i alle andre jobbsøkerprosesser lønner det seg å tilpasse både søknad og CV til den aktuelle bedriften også når du skriver en åpen søknad. Tenk over hva som gjør din utdanning, kunnskap og arbeidserfaring spesielt attraktivt for denne arbeidsgiveren, og fremhev det som er viktigst og mest relevant. Vis gjerne til konkrete resultater du har oppnådd i andre stillinger. Om du sender mange søknader til ulike bedrifter, så kan et godt tips være å lage en egen mappe på PCèn din, slik at det blir enda lettere å holde oversikten i jobbsøkerprosessen.

Noen ganger kan det være lurt å levere søknad og CV ved personlig oppmøte for at en potensiell arbeidsgiver skal ha et ansikt å forholde seg til, og lettere huske deg. Her får du kjenne litt på hva som føles mest riktig å gjøre i hvert enkelt tilfelle.

Målet skal være å bli innkalt til et intervju: Håpet er at den åpne søknaden i så stor grad vekker nysgjerrigheten og interessen hos en potensiell arbeidsgiver at de velger å invitere deg til en uforpliktende samtale, selv om de ikke har en ledig stilling på det aktuelle tidspunktet. Selg deg derfor inn på en måte som gjør at de bare finne nærmere ut av hvem du er og hva du kan tilby bedriften om de velger å satse på deg etterhvert.

Sørg for at du oppgir riktig telefonnummer og e-postadresse, og at du er tilgjengelig dersom du skulle bli kontaktet. Om du ikke hører noe som helst innen rimelig tid, er det fullt mulig å følge opp søknaden din med en telefon for å høre om søknaden din er mottatt av riktig person i bedriften. Det viser interesse, og vil i de fleste tilfeller oppfattes positivt når det gjøres på en ordentlig måte. 

JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.