Sommeren kan brukes til mer en bare late dager på stranden og drømmer du om å bytte jobb, er sommeren en ypperlig tid til å komme i gang. Det kan nemlig være lurt å bruke litt tid i ro og mak til å tenke over hva et jobb bytte faktisk innebærer.
Da kan det lønne seg å:
Ta deg god tid: Bruk god tid til å reflektere over hva du ønsker uten å ta noen forhastede beslutninger. Det er så viktig å trives på arbeidsplassen, og du bør derfor ikke hoppe på det første og beste tilbudet som kanskje dukker opp. Det er helt vanlig at jobbsøking er en prosess som går over lengre tid.
1. Lag deg en god oversikt og liste: Spør deg selv hva som er viktig for deg og hva du liker best ved den jobben du allerede har. Hvilke arbeidsoppgaver gir deg glede og mestring, hva betyr kollegene og arbeidsmiljøet for deg? Har du noen goder i jobben som du tenker teller positivt?
Sett gjerne også opp en liste hvor du ser på dine egenskaper; hva du mener du er god til, og hva som skal til for at du får brukt dine kunnskaper, evner og egenskaper.
Å ta en titt på disse to listene samlet vil kanskje hjelpe deg til å se hvordan type jobb du er ute etter. Still deg selv spørsmålet hva det er som ved en jobb som gjør at du gleder deg til å gå dit.
2. Ta vare på kontaktene dine: Spill kortene lurt overfor nåværende arbeidsgiver om du vurderer å bytte jobb. Trolig er det ikke så lurt å avsløre planene - spesielt om du ikke er sikker på hva du skal gjøre fremover. Kolleger kan lett forholde seg til deg på en annen måte om de tenker at du likevel forsvinner innen kort tid.
Trolig har du gjennom jobben skaffet deg et stort nettverk; det kan være gull verdt fremover, så ta godt vare på det og ikke vær redd for å bruke det. Ofte er nettverket mye større enn man i utgangspunktet tror.
3. Sørg for å oppdatere CVén: Kanskje er det lenge siden du sist var aktiv jobbsøker? Da kan det lønne seg å ta en nærmere titt på CVén og bruke tid på å oppdatere denne. Om CV er god og velskrevet, så bidrar den til å styrke dine muligheter i jobbsøkerprosessen.
En CV er et levende dokument, og skal oppdateres hver gang du har tatt et nytt kurs, fått mer arbeidserfaring og lignende. Forsøk gjerne å redigere innholdet og skreddersy dokumentet alt etter hvilken jobb det er du søker. Og husk; en CV skal absolutt ikke inneholde skrivefeil, så les gjennom helt til du har forsikret deg om at den er helt feilfri.
4. Karriere- og jobbsøkerkurs: Kanskje ønsker du å komme deg raskt ut i ny jobb, men er litt usikker på hvordan du bør gå frem? Da kan et karriere- og jobbsøkerkurs muligens være akkurat det du trenger. Her vil du få den opplæringen og de verktøyene du trenger på veien for å komme deg videre, som hvordan få din CV til å fremstå konkurransedyktig, hvordan du på best mulig kan få frem din egen kompetanse og hvordan du som jobbsøker kan skille deg positivt ut i søknadsbunken og forhåpentligvis etterhvert lande selve drømmejobben.
Arbeidsmarkedet er i stadig endring, og med det og også selve jobbsøkerprosessen. Ikke minst blir bruk av LinkedIn og sosiale medier stadig viktigere med tanke på å kunne gi en presentasjon av din egen merkevare.