JobbPortalen.no

Uanstrengt oppmerksomhet

- Flow!

Flow (Flyt) er min absolutte favoritt tilstand! Så hva vil det si å være i flow, og hvordan kan vi finne vår flowsone? "Flow" er en tilstand du opplever når du mister begrep om tid og sted fordi du på en positiv måte er fullstendig oppslukt av det du gjør. En av de aller første psykologibøker jeg fikk tak i var Mihaly Csikszentmihalyis "Flow - navigasjon mellom stress, kaos og kjedsomhet" Det ble en skikkelig wow-opplevelse for meg, og helt avgjørende for mitt valg om å studere psykologi.

Uanstrengt oppmerksomhet

October 22, 2012 at 10:31 AM

Ifølge Csikszentmihalyi opplever vi flow når vi utfører oppgaver som interesserer oss, som krever vår absolutte oppmerksomhet og som gjerne krever ekstra anstrengelser. Du kan altså ikke oppleve flowsonen uten at oppgaven du skal utføre krever en eller annen form for anstrengning. 

Det forskes stadig på dette området. I en studie gjort blant profesjonelle pianister fikk de fortelle om sin opplevelse under spilling av et musikkstykke, de ble også testmålt gjennom ulike parametre. Samtlige pianister oppga at de opplevde flow under fremførelsen. Det som forbauset forskerne var at pianistene, mens de var i flow  pustet dypere, fikk lavere puls og et mer avslappet ansikte. 

Det bemerkelsesverdige er at vi når vi normalt fokuserer på noe, pleier anstrenge oss, stramme kroppen og puste mer anstrengt og overfladis - slett ikke sunt.

Forklaringen på dette er at du, når du opplever flow, har en uanstrengt oppmerksomhet fordi du utfører oppgaven med glede, samtidig som du jobber ytterst fokusert.

Det ser ut til at endel personer har lettere for å havne i flowsonen enn andre. Man undersøker nå hvordan flow kan variere utifra forskjellige personlighetstyper. Tidligere studier har vist at det ikke finnes noe sammenheng mellom evnen til å oppleve flow, intelligens eller evnen til mental fokusering.

Å oppleve flow kan du f.eks gjøre når du leser en bok. Du kan bli helt oppslukt av boken, og oppleve at det har gått mange timer uten at du har registrert det. Kreative prosesser er overrepresentert når det gjelder opplevelsen". Å skrive, male, danse, spille et instrument, synge, bake osv. Men du kan oppleve flow i de fleste tilfeller. Mange studier viser at medarbeidere som kommer inn i flowsonen når de utfører sine arbeidsoppgaver har det bedre, og presterer over gjennomsnittet.

Selv opplever jeg ofte flow når jeg leter etter informasjon, leser, skriver og stort sett alltid når jeg coacher mine kunder. Da er jeg så fokusert, lytter, leter og søker. I tillegg synes jeg det er ufatelig interessant og morsomt. Jeg må alltid ha en klokke i nærheten, fordi jeg mister tidsoppfattningen - har det gått 15 minutter eller 3 timer? Etterpå er jeg fylt av positive følelser, samtidig som jeg er mentalt trøtt.

  • Har du, eller bruker du oppleve flow?

  • Når?

  • Tror du at du har plass til flere flowopplevelser i livet? Isåfall hvordan?

Med lys og varme fra UlrikaTags: Arbeidsglede Arbeidspsykologi Coachen
Category: Jobbcoachen

Kommentar?

Leave a Reply(Your email will not be publicly displayed.)


Captcha Code

Click the image to see another captcha.