JobbPortalen.no

Ulike jobbintervju

Ulike Jobbintervju

Blir du innkalt til jobbintervju er du et steg nærmere å få jobben. Det betyr at arbeidsgiver likte din CV og du har lykkes vekke hans interesse for deg som arbeidstaker. Nå er tiden kommet for å forbedre deg til intervjuet som i disse dager kan skje på flere ulike måter. 

Uansett gjelder det å forberede seg godt til samtalen og vi gir deg her en oversikt over hvordan jobbintervjuet kan foregå tradisjonelt, via telefon eller via Skype eller zoom for å bli mest mulig vellykket, og forhåpentlig føre til at du drar i havn selve drømmejobben.

Det tradisjonelle jobbintervjuet - ansikt til ansikt:
Her er det verdt å merke seg at intervjuer ikke bare får med seg det du eksplisitt sier, men også hva kroppsspråket ditt uttrykker og forteller. Vær derfor oppmerksom på holdningen din, hvordan du fremstår og at du tydelig viser interesse.

Øyekontakt gjør at det er lettere å avsløre umiddelbart om du snakker sant eller ikke, og samtidig gjør nettopp det at dere sitter ansikt til ansikt det lettere å raskt oppklare eventuelle misforståelser som måtte oppstå underveis. Som oftest vil det være en som intervjuer deg, men det er likevel ikke uvanlig at du må forholde deg til og svare til flere personer samtidig under intervjuet.

Intervju via telefon:
Noen ganger velger arbeidsgiver å bruke telefonintervjuet i den aller første omgangen, slik at de kan finne ut om det i det hele tatt er verdt å ta deg med videre i intervjuprosessen. Det at du ikke kan se personen i den andre enden, gjør denne intervjuformen litt ekstra krevende for begge parter.

Et godt tips er å virke så rolig og komfortabel i situasjonen som mulig. Pass på at du har fokus på det som blir spurt om, og still gjerne noen oppfølgingsspørsmål til intervjuer. Med det viser du interesse og initiativ. Stemmebruk vil spille en stor rolle under denne intervjuformen, så ha fokus på hvordan du bruker den og hvordan du uttrykker deg.

Intervju via Skype eller zoom:
I løpet av de siste årene har jobbintervju via video blitt stadig mer vanlig. Årsaker kan være at arbeidsgiver på denne måten sparer både tid og penger, og det gjør det enklere å få til en samtale med en aktuell kandidat bosatt i annen by.

Likevel, også her er det helt avgjørende at du stiller skikkelig forberedt. Sjekk i god tid ut at alt det tekniske funker som det skal. For best mulig lydkvalitet vil det lønne seg å bruke hodetelefoner under intervjuet, da vil du unngå at stemmen din overføres med ekko eller knitrelyder som kan virke forstyrrende. Husk at det også her er viktig at du fremstår så avslappet og naturlig som mulig, så det kan være lurt å øve seg litt på å se og snakke i kameraet på forhånd. '

Tenk over hva du har på deg og hvordan du vil fremstå, og glem heller ikke å smile! Sett deg i et rom hvor du vet at du får sitte fullstendig uforstyrret mens samtalen pågår, og sørg for at det er ryddig rundt deg; klær og lignende slengt rundt i rommet gir raskt et dårlig inntrykk. På samme måte som du aldri ville ha møtt opp for sent til et fysisk intervju, så gjelder det samme om det gjøres via Skype - sørg for å være klar i god tid.

Og hva om teknologien skulle svikte midt under intervjuet? Da er det viktig at du likevel forholder deg rolig, ikke får panikk eller blir stresset. Slike ting er helt utenfor din kontroll, så slapp av og bare forsøk på nytt. Det vil intervjuer vise forståelse for.

JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.