Enten du velger oppgi referanser med din jobbsøknad, eller velger å vente til jobbintervjuet må du velge personer med omhu. Å sjekke referanser er gjerne en av de siste tingene en arbeidsgiver gjør, og referansesjekken kan være det avgjørende momentet når det står mellom deg og andre. Derfor er det viktig at du velger rett!
Referanser
March 21, 2013 at 7:10 AM
Hvem oppgir man som referanse?
Referanser er personer som kan si noe om hvordan du har fungert i tidligere stillinger. Det kan være sjefer, kolleger, underordnede, kunder, lærere, kontaktpersoner i ideelle foreninger og organisasjoner du har hatt verv i. Sørg ALLTID for å spørre om personer er villig til å stille som referanse for deg. Og gi dem informasjon når de blir oppgitt som referanse slik at de vet om at de kan bli kontaktet. Det er fint om de også har kjennskap til hvilken stilling du søker.
Hvorfor oppgir man referanser?
Dine referanser er et kompliment til det inntrykk du har gjort på en potensiell arbeidsgiver. Din formelle kompetanse og kvalifikasjoner fremkommer av din CV og resumé. Dine personlige egenskaper og ferdigheter er ikke like lett å dokumentere. Derfor er referansepersoner viktig. De skal løfte fram dine sterke sider, og bekrefte det du har sagt og gjort under jobbintervjuet. Derfor er det viktig at du faktisk vet hva de vil si, at de kjenner deg godt og er positivt innstilt til deg.
Det vil alltid være interessant for en fremtidig arbeidsgiver å sjekke dine personlige egenskaper, hvordan du fungerer i en gruppe, hva du kan tilføre arbeidsmiljøet, punktlighet, evner til kommunikasjon, sterke og svake sider m.m.
Hvordan ivareta dine referanser?
Sosiale medier har gjort denne jobben lettere. Gjennom LinkedIn har du mulighet til å ha en online CV til enhver tid, hvor mennesker du jobber med i ulike settinger kan skrive referanser for deg. For all del, gå ikke i fellen med å kjøpe deg referanser, det vil bli avslørt og kan definitivt koste deg drømmejobben!
Hold kontakt med studiekompiser, lærere, kolleger, sjefer, kunder - hold deg oppdatert også på hva de gjør, og hvor de er idag. Bygg ditt nettverk, og vedlikehold ditt nettverk - det kan bety like mye for deg som for dem.
Nyutdannet - hva da?
Fatt mot, selv om du står i startgropen av din yrkesmessige karriere har du også et nettverk. Det kan være lærere, medstudenter og/eller instruktører fra fritidsaktiviteter eller organisasjoner. Det viktigste er at de vet om at de blir oppgitt.
JobbPortalen.no