JobbPortalen.no

Å jobbe i utlandet for en periode av livet er for mange deres høyeste ønske. Det kan kjennes lokkende, spennende og glamorøst ut, men for at drømmen om en internasjonal karriere ikke skal forbli en drøm, eller bli en skuffelse, er det smart å forberede seg.

♦ Hva betyr internasjonalt for deg?
En internasjonal karriere kan gjøre at du flytter utenlands, men det kan også bety at du oppholder deg utenlands i perioder, men beholder din faste adresse i Norge. Dagens teknologi bringer verden rett inn i hjemmet når det er nødvending. Flytting utenlands gir deg både erfaring og eventyr, men om steget kjennes for stort skal du vite at det finnes alternativer - alt etter hvilken bransje du jobber i selvsagt. Det er bare du som vet hva som passer for deg - sørg for å gjør grundige undersøkelser og forberedelser.

 Sjekk ditt eget nettverk.
Kjenner du noen som bor i landet du vil reise til? Kjenner noen av dine venner noen i landet du vil reise til? Ta sjansen å ta kontakt. Personlig kontakt gir tilgang på masse informasjon, tips og råd. Det gir deg et stort forsprang når du f.eks søker bolig og leter etter jobb. Ditt nettverk kan overraske der du minst aner det!

 Grundig forarbeid.
Utenlandske bedrifter kan vektlegge helt andre ting i søknader enn vi gjør her hjemme. Arbeidsgiverne vil “se” at potensiellt framtidige medarbeiderne har forståelse for hva det innebærer å jobbe i et internasjonalt arbeidsklima. Finn ut om du har spesifikk kompetanse som kan fylle deres behov.

 Din merittliste.
Dra fram din personlighet, og de egenskaper du har som gir arbeidsgiveren “det lille ekstra” i din søknad. Tålmodighet, liker forandringer, IQ og EQ, evnen til å tilpasse seg nye miljøer og skape kontakter i nye miljøer kan være ferdigheter en arbeidsgiver verdsetter. Vær smart, gjør litt research i forhold til lokal kotyme.

 Realistiske forventinger.
Å arbeide i utlandet gir mange positive opplevelser, men også helt andre utfordringer enn trygge omgivelser hjemme i Norge. Jo bedre forberedt du er, desto lettere er overgangen. Språket er selvsagt viktig, men du kommer langt i de fleste land med engelsk i arbeidssituasjon. Derimot kan det lokale språket være svært viktig med tanke på et sosialt liv utenfor jobben.

Det å etablere seg i et nytt land betyr en ny kultur, nytt språk og fremmede mennesker. Spennende for mange, utfordrende for andre. Det gjelder å ha realistiske forventinger, og våge by på seg selv. Husk at du må ha et liv utenfor jobben også. Et godt tips når du bygger ditt nettverk lokalt er å ikke leve som om du er midlertidig i landet.

Det finnes mange meget spennende jobbmuligheter dersom du ønsker internasjonal erfaring gjennom å jobbe i et internasjonalt miljø. Ta gjerne kontakt med oss om du har spørsmål.
Sjekk gjerne konkrete jobbmuligheter, nye stillinger kommer ukentlig.

Inspirert av: 
Jean-Marc Hachey, forfatter av boken The BIG Guide to Living and Working Over-seas