JobbPortalen.no

Fast ansettelse VS konsulent hos bemanningsbyrå 

Hva er en konsulent? 

Konsulent, vikar og bemanningsmedarbeider, kjært barn mange navn som de sier. Alle tre er begrep som forklarer en ansettelsesform som har blitt veldig vanlig i Norge i løpet av de siste 30 årene. Mange lurer dog på hva ansettelser som dette innebærer og hvordan er det egentlig å være konsulent hos et bemanningsbyrå? 

Fast ansatt?

Om du er fast ansatt i en bedrift, vil det i de fleste tilfeller innebære at du har en fast arbeidsplass gjennom hele arbeidsforholdet. Du får muligheten til å bli godt kjent med dine kolleger, spisse dine ferdigheter på bestemte områder og skape deg en trygg og forutsigbar arbeidshverdag. 

konsulent /Bemannings arbeider 

Om du jobber som konsulent gjennom et bemanningsbyrå vil du bli leid ut til ulike bedrifter i kortere perioder når bedriften har behov for ekstra ansatte, for eksempel ved sykdom eller prosjekter. Dette medfører at du har en rekke ulike arbeidsplasser gjennom året og kan tilegne deg kunnskap, og erfaring på en helt ny måte. Alle kan registrere seg som konsulent så fremt de har de riktige kvalifikasjonene bemanningsbyrået leter etter. 

Fordeler med å jobbe som konsulent

Letter å finne din første jobb: 

Det kan være krevende å finne jobb i Norge i disse dager og mange er usikre på hvilken jobb de faktisk ønsker. Som konsulent kan du slå to fluer i en smekk. Du kan komme deg ut i jobb raskere samtidig som du får testet ut ulike bedrifter og jobber før du bestemmer deg hva som passer deg best. 

Erfaring fra ulike bransjer 

Det kan virke litt slitsomt og ikke vite hvor du skal jobbe til enhver tid, men er du en liten eventyrer som liker å treffe nye folk og lære nye ting, er det å jobbe som konsulent en ypperlig løsning. Du kan få oppdrag som varer alt fra noen få dager til flere uker eller måneder. Det betyr at du på kort tid kan tilegne deg erfaring fra mange ulike bransjer og skape deg en veldig variert CV. 

Nettverksbygging 

Konsulenter har en unik mulighet til å bygge seg nettverk gjennom å jobbe hos mange ulike bedrifter. Norske arbeidstakere bytter langt mer jobb nå enn de gjorde for bare 20 år siden og du vet aldri når nye spennende muligheter kan dukke opp om du har et bredt profesjonelt nettverk. 

Ulemper med å jobbe som konsulent

Stor usikkerhet og lite interessante jobber 

Det er ikke alle som passer til å jobbe som konsulent og det er ikke til å stikke under en stol at dette er en type stilling som kommer med stor usikkerhet. Det kan gå lengre perioder hvor du ikke har jobb og du må være forberedt på arbeidsoppgaver som ikke passer deg like godt. Det er prisen du må betale for erfaring og nettverksbygging. 

Ny  jobb og arbeidsgiver hele tiden

Som konsulent må du være åpen for nye muligheter og utfordringer på samme tid. Jobben innebærer at du ofte må bytte arbeidsgiver og med det følger nye regler, nye medarbeidere og nye utfordringer som kan være krevende å takle. 

Ikke like forhold som fast ansatte

Som innleid konsulent kan det være vanskelig å bli en del av fellesskapet i bedriften og mange kan føle seg litt utenfor. Det vil også kunne være store forskjeller i lønn og goder mellom deg og en som er fast ansatt, til tross for at dere utfører samme arbeidsoppgaver. Du kan heller ikke forvente å få ta del i ulike goder som gratis trening, bonuser etc. 

Hva passer best for deg?

Å jobbe som konsulent er veldig spennende og er du den riktige typen kan det være en veldig givende ansettelsesform som kan på både utfordringer og eventer du ikke får som fast ansatt. Om du er usikker kan det være lurt å kontakte et bemanningsbyrå og se om du kan teste ut konsulentyrket en kortere periode først.