JobbPortalen.no
Det er ikke skummelt å gå mot strømmen

Det er ikke skummelt å gå mot strømmen. Faktisk er det bare råkult å gjøre noe ikke alle andre gjør, det er gøy og lærerikt, og man lærer noe nytt hver eneste dag, sier Amalie Olsen Foto: Privat 

Det er ikke skummelt å gå mot strømmen

– Jeg vet det finnes jenter der ute som har lyst til å jobbe med det jeg gjør, men som kanskje ikke tør å ta steget.

– Da jeg i 10.klasse skulle velge videregående, hadde vi samtaler med rådgiver som informerte om muligheter innen både yrkesfag og studiespesialisering.

-Jeg husker det ble lagt vekt på yrkesfag, og rådet til dette. Det forstår jeg godt i dag, for man er jo da nærmest sikret jobb i fremtiden, sier Amalie Olsen (28). I ukedagene bor og jobber hun i Odda, og bor i Osøyro i helgene.

På sin Instakonto @tomreramalie gir hun innblikk i hverdagen som tømrerlærling. Hun har alltid vært praktisk anlagt, likt å bruke kroppen fysisk og hodet kreativt. På ungdomsskolen likte hun fag som sløyd, matlaging og gym - men var mindre flink i fag som matte og norsk.

Foreldrene rådet henne til å ta yrkesfag, og Amalie syntes design og håndverk hørtes spennende ut.

Siden skolen som hadde tilbud om dette lå en time unna hjemstedet, endte hun opp med med å velge Helse og sosial, og det samme som venninnene.
 
– I løpet av det andre skoleåret, og mens jeg var utplassert i barnehage, forsto jeg for alvor at denne retningen ikke var noe for meg. Tredje året gikk jeg derfor over til studiespesialiserende. Etter å ha fullført videregående, var jeg skolelei og var veldig usikker på hva jeg egentlig ønsket videre.
 
– De neste årene tok jeg en bachelor innen reiselivsledelse, et årsstudium som personlig trener og jobbet også et år som reiseleder hos Ving på Kypros.

-Da jeg kom hjem som 25- åring, var det klart for meg at jeg ville ha en fysisk jobb med gunstige arbeidstider, og en variert arbeidshverdag hvor jeg kan bruke kreativiteten min.
 
-Tanken om å bli tømrer hadde streifet meg allerede noen år tidligere, og nå fristet det for alvor, forteller Amalie.
 
Amalies far har jobbet som forskalingssnekker, lærer og nå opplæringsleder, og ble en god rådgiver og sparringspartner for datteren med tanke på videre yrkesvalg.
Øk sjansen for å få jobben med  en unike og profesjonelle CV
Både han og Amalies mor støttet drømmen om å bli tømrer fullt ut og mente det var et yrket som passet henne godt.
 
– I april 2021 begynte jeg å jobbe for firmaet Dommersnes og Larsen, og var så utrolig stolt over at jeg endelig var kommet i gang og der jeg ønsket å være. Her er jeg voksenlærling med et utdanningsløp på 3,5 år. Jeg har gått på kurs med Byggopp, og tatt eksamen i tømrerteori.
 
– Ellers har jeg tatt kurs på nettet innen blant annet sikkerhet, verktøy og stillas, og for tiden tar jeg henger-lappen gjennom firmaet. Alt blir veldig godt tilrettelagt. Innen jeg får fagbrevet, har jeg mye god erfaring.

Amalie er en av totalt tre lærlinger og forteller at bedriften har tatt utrolig godt imot henne fra første stund. Kommunikasjonen er god, og hun føler de har hatt troen på henne hele veien.
 
– Jeg er eneste kvinnelige håndverker i bedriften. Jeg har aldri vært særlig «jentete» av meg, og trives godt med å jobbe med menn. Jeg liker humoren, og at ikke alt blir tatt så seriøst, men skulle absolutt hatt flere sterke kvinner med på laget!
 
– Jeg vet det finnes jenter der ute som har lyst til å jobbe med det jeg gjør, men som kanskje ikke tør å ta steget. Jeg var jo selv lenge en av dem.

-Noen er kanskje redde for å bli sett ned på, eller å bli behandlet dårlig, men, vi kan ikke la være å følge drømmen fordi vi er redde for å bli dømt, fastslår Amalie.
 
28-åringen skal ta fagprøven sommer/høst 2024, og har foreløpig ikke bestemt seg sikkert for hva hun ønsker å gjøre videre. Drømmen er en gang å kunne bli leder, kanskje ta mesterbrev og starte eget firma.
 
– Jeg har blant annet ledelse og markedsføring fra bacheloren min, og det kan komme godt med. Har også tenkt på muligheten for å bli opplæringsleder for lærlinger, og bærer på en liten drøm om å bli byggingeniør.
 
-Problemet er at jeg ikke har vært god i matte tidligere, men tror jeg skal klare akkurat det jeg vil om jeg går inn for det.

Den engasjerte 28-åringen har noen klare råd til andre som drømmer om yrkesfag:
 
  • Det er ikke skummelt å gå mot strømmen. Faktisk er det bare råkult å gjøre noe ikke alle andre gjør, det er gøy og lærerikt, og man lærer noe nytt hver eneste dag.
  • Tenk på deg selv og din fremtid. Følg drømmen, ikke strømmen.
  • Du får lønn under utdanningen, og du slipper høy studiegjeld. Om du synes lønnen er lav, har du også rett på støtte fra Lånekassen.
  • Du er sikret jobb i fremtiden, og blir ettertraktet i jobbmarkedet. Fagarbeidere prioriteres ofte fremfor de uten fagbrev