JobbPortalen.no

Første møtet med arbeidslivet

Tag CloudArchive

Første møtet med arbeidslivet

Ferdig utdannet og på vei ut i arbeidslivet? I likhet med mange andre vil også du snart måtte ta en del tøffe valg og gjøre prioriteringer som vil kunne få stor betydning for din framtidige karriere. 

Enten du er en av de heldige som har en jobb som venter på deg rett etter studiene er over, eller du skal i gang med prosessen å søke jobb, vil din nye hverdag bestemmes av langt mer enn hvilken stilling du ender opp med å få. Har du tenkt over hvordan du skal forholde deg til de utfordringene du vil møte i arbeidslivet? Hvordan skal du prioritere tiden din nå som du er i fast jobb og ikke kan gjøre akkurat som du vil, når du vil? 

Det er mye å tenke på når man tar steget fra å være student til arbeidstaker men bare slapp av. Vi er her for å hjelpe deg og har en rekke gode råd som du ka ta med deg på veien inn i ditt nye, profesjonelle liv. 

Hvem - Hva - Hvor
Du er ferdig utdannet og er stolt over hvordan du har kommet deg gjennom de siste årene, men hva nå? Hvor har du lyst til å jobbe? Hvordan skal du gå i gang med jobbsøking og hvordan kan du gjøre et godt inntrykk om du er heldig nok til å bli innkalt til et jobbintervju? 

Det er ingen enkel situasjon å befinne seg i, men pust med magen og legg en plan, så kommer du gjennom dette også. Akkurat som du under studietiden hadde en plan og til tider måtte gjøre tøffe prioriteringer, må du gjøre det samme når du tar steget ut av skolen og inn på arbeidsplassen. 

Start med å lage deg en plan over hvilke bedrifter du vil jobbe hos. Dette vil kunne kreve en de reseach, med det vil hjelpe deg i lengden, for antall potensielle arbeidsgivere er trolig mye større enn du tror.

Kjenner du noen som kan hjelpe deg? Selv om du vet hva en venn eller et familiemedlem jobber med, betyr det ikke at du vet hvem de kjenner profesjonelt. Det kan være at din onkel som driver en rørleggerbedrift, har en fast kunde innen nettopp det feltet du er utdannet i. Tenk utenfor boksen og ikke vær redd for å be om hjelp. 

Øvelse gjør mester
Å gjøre feil i ny og ne er så godt som uunngåelig og trenger ikke ha en avgjørende betydning for karrieren din. Hvordan du derimot håndterer de feilene du gjør, vil være langt mer avgjørende. Ikke glem at selv om du forlot skole eller universitet med flotte karakterer, betyr det ikke at du skjønner hvordan teori faktisk fungerer i det virkelige liv. 

Så, ta et steg tilbake og vær åpen for all den lærdom som måtte komme din vei. Tabber er pinlig, men vi gjør dem alle sammen. Vis arbeidsgiver, og ikke minst deg selv, at du lærer av dine feil og at det du sitter igjen med er verdifull erfaring og en god historie til neste julebord. 

Det finnes ingen jobb du er for god for
Det er utrolig sjeldent at man ender opp med drømmejobben på første forsøk. Ofte vil du måtte utføre arbeidsoppgaver som du ikke hadde sett for deg at du skulle gjøre, men slik er arbeidslivet. Vi må alle vise oss verdige og klatre stigen et steg i gangen. Glem heller ikke at en dyktig leder, som du sikkert ønsker å bli på sikt, alltid leder ved eksempel. 

Så bit tennene sammen og gjør jobbene som må gjøres, en etter en. Du vil raskt se at det er nettopp de som ikke er redde for å ta i et tak som kommer lengst her i verden.

JobbPortalen samarbeider med CV-malen.no Med over 200.000 registrerte brukere i Skandinavia hjelper de deg med tips, råd og konkrete maler slik at du kan skape en profesjonell CV og et personlig brev på få minutter.