JA- arbeidsliv og rus er et alvorlig tema, men NEI – det behøver ikke være gravalvorlig hele tiden heller, eller alltid helt korrekt for den saks skyld. Å «tenke utenfor boksen» er et godt likt uttrykk, men det er også lov til å ødelegge boksen og lage noe nytt og noe eget. Det er, uten flere metaforer, lov å tenke kreativt innen Akan- arbeid.
Mmmmm ….Antabuskake!
August 02, 2016 at 5:47 PM
Akan får ikke sagt det høyt nok; dere trenger kjøreregler og en policy når det kommer til rus, spill og arbeidsliv. Dette setter tydelige regler, grenser, forståelse og kan gjøre en nødvendig samtale et par hakk lettere ved å referere til kjørereglene som gjelder og er like for alle. Mange har sin policy på et intranett eller i en personalhåndbok – men hvorfor stoppe der? Heng de opp i en gullramme med glitter, skriv de på veggen på do eller få de heklet inn i puter på pauserommet – se til at det ikke er noen tvil om hva kjørereglene på din arbeidsplass er.
La oss fortsette med den norske arbeidslivsklassiker, vinlotteriet! For en god del år siden var vin dyrere, polene færre og duty free mega eksklusivt, så derfor var vin en flott premie. I dag er vin fra hele verden tilgjengelig for alle til en rimelig penge, så du trenger ikke håpe på vinnerlykke i lotteri for å få deg en fantastisk vin. Så hva kan vi bytte det ut med uten å være en festbrems? Hva med en god gammeldags barnebursdagsfiskedam for voksne? Om dine ansatte oppfører seg pent, la de stille seg i en fin kø og fiske frem på en fredag, enten en gråstein, kinobillett eller noe festlig du fant i den rare butikken på hjørnet. Tradisjoner kan være vanskelig å bryte – de kan nesten være hellige – men bare man holder på tradisjonen om å kunne vinne og samles, så er det helt greit å variere premien!
En annen tradisjon er selvsagt lønningspilsen, som jeg ikke mener man skal bytte ut med gråstein og kinobilletter, men den kan gjøres utenfor boksen for å inkludere alle som også ikke drikker. Hva med et rebusløp for å pønske ut hvor man faktisk skal nyte ølen som feirer penger på konto? Det trenger ikke være noe «amazing race», men en relativt enkel aktivitet som kan inkludere alle som vil ha det gøy på lønningsdagen. Selv om alkohol er inkludert, behøver det ikke være hovedfokus.
«Den nødvendige samtale» er den nødvendige samtalen og det ville blitt latterlig å ha et rebusløp til den, men du kan gjøre den din. Dersom den ansatte du skal snakke med liker kaffe mocca med ekstra skum og kanel, og boller med rosin – hvorfor ikke ha det klart til møtet? Vær deg selv, gjør det på din måte og gjør det helhjertet, ikke minst.
Vi får ofte spørsmål om dette med oppfølgingssamtaler, dette varierer også fra de ulike bedriftene og etter behov. En ansatt med avtale skal ha oppfølgingssamtaler som skal inneholde mer eller mindre hvordan det går, og dette kan bli møter med seriøs undertone. Men det er jo ingen hindringer for at dette møtet ikke kan skje på kaffebaren på hjørnet eller ballrommet på Ikea for den saks skyld (de eneste som muligens kan protestere er de ansatte på Ikea). Kanskje du innkaller til møte der dere bare skal snakke svensk, dere må ha på dere klovneneser eller må mime hva dere mener? Hva vet jeg?
En standard Akanavtale varer i 2 år. Dette kan være to krevende år, så hvorfor ikke feire at avtalen er over med en kake formet som en antabuspille? Selv om noen har hatt rusproblemer, betyr det ikke at de ikke har humor, selv om den kan være litt mindre synlig når det blåser som verst. Latter og smil er alltid en sikker vinner, og den ansatte som har briljert i en Akanavtale i 2 år er en vinner helt enkelt. Det er lov til å le og lov til å ha det gøy, selv om det er Akan- arbeid.
Les mer om Akan kompetansesenter her